Simo Toivanen - Ihmisen ääni

Nuorisossa on tulevaisuus

Koululaisten ilmastolakko on synnyttänyt paljon keskustelua sekä itse ilmastonmuutoksesta että myös nuorison kannanotosta. Itse näen positiivisena sen, että nuoriso on kiinnostunut yhteiskunnallisesti tärkeistä asioista, vaikka joillakin on herännyt huoli mm. lapsuuden lyhentymisestä.

Ei se lyhene. Muistan omasta lapsuudestani ainakin Persianlahden sodan, somalian konfliktit, -90 -luvun laman, Tšhernobylin ja otsonikerroksen ohenemisen. Lapset eivät jää tällaisia asioita murehtimaan ja murrosikäisillä on omat kriisinsä menossa.

Olen itse ollut pitkään huolissani siitä ettei nuoria aikuisia (tai välttämättä varttuneempiakaan) kiinnosta yhteiskunta, ilmasto tai muut tulevaisuuden asiat. Että Playstation ja television hömppäviihde vievät heidän kaiken huomionsa. Nyt olen huojentunut siitä että sitä kiinnostusta löytyykin, kiitos erityisesti asennemuutosten kasvatuksessa. Uskon että saamme tulevaisuuden sukupolvesta aktiivisen ja kantaaottavan äänestäjäkunnan jotka eivät enää passiivisena odota muiden tekevän päätöksiä heidän puolestaan.

Aidon keskustelun puute ja äänestysinnon lasku ovat osaltaan vaikuttaneet yhteiskunnan passivoitumiseen ja ongelmien syntyyn. Ihmiset eivät enää kuulu ammattiliittoihin, keskustele politiikasta tai ota fiksusti kantaa. Keskustelu internetin foorumeilla ja somekanavissa on lähinnä toisten provosoimista tai itseisarvoista loukkaantumista. Vaikeneminen ei ole kultaa silloin jos haluamme muutosta.

Monista aikuisista nuorison mielipiteet ovat liian pelkistettyjä tai kärjistettyjä. Näin sen kuuluu vielä ollakin. MIT:n (Massachussetts Institute of Technologyn) tutkimuksen mukaan aivot kehittyvät jopa 25:een ikävuoteen asti. Siihen saakka nuoren aikuisen aivot vielä opettelevat soveltamaan oppimaansa. Tästä johtuen nuoret helposti kärjistävät mielipiteitään eikä itsensä ilmaiseminenkaan ole huipussaan.

Keskustelut nuorten välillä ainakin Twitterissä käyvät tällä hetkellä kuumana. He ovat mielestään joko "vihervassareita" tai "ympärisöntuhoajarasistinatseja". Heitä ei voi moittia siitä sillä me aikuisetkin olemme siihen sortuneet. 2015 olimme joko "suvakkeja" tai "rasisteja". Nyt keskustelu on jo hieman rauhoittunut, mutta voisimme vieläkin opetella suhtautumaan kriittisemmin vastaanottamaamme informaatioon. Uskon että välitämme kaikki tulevaisuudesta ja ympäristöstämme, mutta meidän on otettava huomioon myös se että elämme tässä ja nyt. Emme saa vaarantaa kansantalouttamme ympäristön nimissä varsinkin kun globaalilla tasolla voisimme tehdä paljon merkittävämpiä asioita kuin kieltää kansallisesti lihansyönnin, polttomoottorit tai puukiukaat.

Tarvitsemme viisaita päätöksiä tulevaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat