Simo Toivanen - Ihmisen ääni

2+2=5. Jos et usko, kysy vaalikoneelta.

  • http://www.eduskuntaan.com
    http://www.eduskuntaan.com

Helsingin sanomien vaalikoneen auettua useat kansanedustajaehdokkaat ovat varmasti käyneet kokeilemassa sen toimintaa. Itse kävin testaamassa lauantaiaamuna tuota ja hämmästyin kun tulos oli jotain aivan muuta kuin odotin. Koska ehdokkaat antoivat vastauksensa Ilta-sanomien vaalikoneeseen samasta linkistä kuin Hesariin, toistin kokeen myös IS:n koneessa ja tulos toistui. Tuloksena oli 84%:n osumalla joku minulle tuntematon ehdokas.

En ilmeisesti ollut samaa mieltä itseni kanssa.

Pienellä hakemisella löysin itseni sivun pohjalta. Toistin kokeen mobiililaitteen sijaan tietokoneella ja tulos oli sama. Päättelin, että vaalikoneen toimintalogiikka on suunniteltu puoluepainotteiseksi. Tälle tuli vahvistus tänään Helsingin sanomien kommentissa jossa sanotaan seuraavasti:

"Syy suosituksiin on, että vaalikone suosittelee puoluetta. Eli HS:n vaalikone vertaa käyttäjän vastauksia aluksi vaalipiirin puolueiden keskiarvoihin. Kun keskiarvoltaan läheisin puolue on löytynyt, suositellaan sen sisällä parhaiten osuvia kandidaatteja."

Vedämmekö tästä johtopäätöksen että olen lähtenyt vaaleihin väärän puolueen listoilta?

Emme.

Sanon tätä median valta-aseman väärinkäytöksi ja ihmisten harhaanjohtamiseksi. Vaikka eduskuntavaalit eivät varsinaisesti henkilövaalit olekaan, niin henkilöitä niissä kuitenkin äänestetään.

Ajatellaan asiaa kehityksen näkökulmasta. Puolueiden kanta politiikkaan kehittyy ajan myötä suuntaan tai toiseen. Mistä tämä kehitys tulee? Se tulee ihmisistä jotka tuovat puolueisiin uusia mielipiteitä ja näkökulmia. Lähdin vaaleihin Seitsemän tähden liikkeen listoilta, koska meillä ei ole tiukkaa puoluelinjausta joka rajoittaisi mielipiteitämme. Olemme sitoutuneet:

  • puolustamaan Suomen itsenäisyyttä vastustamalla hallitsematonta globalisaatiota ja Euroopan ylikansallista yhdentymistä

  • puolustamaan Suomen puolueettomuutta vastustamalla Suomen sotilaallista liittoutumista sekä suoran Nato-jäsenyyden kautta että kehittämällä Euroopan unionia sotilasliitoksi

  • kannattamaan hallittua siirtolaisuus- ja maahanmuuttopolitiikkaa

  • taistelemaan köyhyyden poistamiseksi ja tasa-arvon toteuttamiseksi kaikkialla

  • vahvistamaan sekä maaseudun ja maakuntien elinvoimaa että suurkaupunkien asukkaiden hyvinvointia vastustamalla keskittävää metropolipolitiikkaa.

Muiden puolueiden kankeat linjaukset eivät olisi antaneet samanlaista liikkumavaraa mielipiteille. Meillä on yhteisenä päämääränä terve Suomi. Nyt kahden suuren vaalikoneen kummallinen toimintalogiikka ohjaa ihmisiä äänestämään puolueita muutoshakuisten ihmisten sijaan.

Korruptiota ja manipulaatiota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Huomenta Simo ja onneksi olkoon poliittisen taipaleesi alulle!

Itse en ole ehtinyt vielä vaalikoneita tehdä, kun ehdokkuuteni on niin tuore asia, mutta blogisi innoittamana testasin ulkopuolisena sekä Helsingin Sanomien että Ilta-Sanomien vaalikoneen ja tulokset olivat tosiaan hämmästyttävät.

Sain tuloksiksi ehdokkaita, joita en äänestäisi missään nimessä. En tiedä, onko kysymysten asettelussa sitten vikaa vai missä, mutta noiden kahden vaalikoneen perusteella kyllä näyttää, ettei sieltä ainakaan apua ehdokkaan valintaan saa.

Tietenkin perusteluna voi olla tuo, että vaalikone vertaa vastauksia vaalipiirin puolueiden keskiarvoihin ja vasta sen jälkeen ehdokasta.

Panee kuitenkin miettimään, mitä arvoa näillä vaalikoneilla on, jos ne tekevät ensin itse "tilastotiedettä" ja vasta sitten pääsee itse ehdokkaisiin. Näissä kahdessa ainakin näyttää olevan selkeästi väärän ehdokkaan suosittelumahdollisuus.

Käyttäjän SimoToivanen kuva
Simo Toivanen

Huomenta ja kiitos!

HS:n ja IS:n vaalikoneet syrjivät myös sitoutumattomia ehdokkaita laskentatapansa takia. Mielenkiintoista on lisäksi se, että poikkeavasta toimintalogiikasta ei ollut mainintaa ehdokkaille lähetetyssä sähköpostissa.

Mielestäni olisi tärkeää, että d'Hondtin menetelmästä huolimatta vaalikoneet tarjoaisivat äänestäjille samanmielisiä ehdokkaita. Käytin kyseisiä vaalikoneita myös 2015 vaaleissa jolloin malli oli HS:n mukaan jo käytössä, mutta en silloin huomannut tuota poikkeamaa. Ongelmaa ei olisi, jos sitä varsinaista osumaa ei piilotettaisi vaan tulokset julkaistaisiin rinnakkain; "Suosittelemme tätä puoluetta vaikka osuitkin tähän ehdokkaaseen".

Oppia ikä kaikki.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rakentakaa oma vaalikone " Seitsemän Tähden Liike", joka antaa tulokseksi vai puolueenne ehdokkaita.

Näinhän te haluatte tulokseksi tulevan ! Vaalikoneet ovat viihdettä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Itse ajattelin ainakin tehdä jossain vaiheessa blogin, jossa kerron omat vaaliteemani. Uusia minun ei tarvitse keksiä, koska olen näitä pohtinut jo vuosien saatossa paljon.

Vuonna 2015 tein mm. Ritvan säästölistan, jossa mietin, missä voisimme säästää pitääksemme taloutemme kurissa. http://www.ritvapuolakka.fi/414343635

Käyttäjän SimoToivanen kuva
Simo Toivanen

Nythän ei ole suinkaan siitä kyse että haluaisimme omia naamojamme katsella, vaan siitä että media käyttää valta-asemaansa väärin jättämällä kertomatta oleellisia asioita sekä ehdokkaille että äänestäjille...

Käyttäjän VilhoHarle kuva
Vilho Harle

En ole ehdokkaana mutta kokeilin eilen ao. vaalikoneita. Panin merkille saman ongelman. Minäkin haluaisin ehdokkaat listattuna "paremmuusjärjestykseen", en todella pidä siitä että kone tyrkyttää jotain puoluetta, ja tarjoaa vain sen ehdokkaita. Hesarin menettely on todella kybersotaa pahimmillaan.
Sinänsä en vaalikoneisiin usko ja kehotan kriittisyyteen niiden suhteen. Kannattaa toki käyttää, mutta vain sen verran että pääsee katsomaan kysymys kysymykseltä itseään kiinnostavia ehdokkaita. On syytä ajatella myös niin, että ei se tarkka samanmielisyys koko asiaa ratkaise. Ehdokasta on arvioitava muutenkin. Valitun pitää kyetä johtajuuteen ja hänen pitää edustaa valituksi tultuaan koko kansaa, ei vain sinua ja minua eikä edes itseään. Tietenkin pitää käyttää kaikessa tässä tervettä järkeä. Mennävuosina muuan vasemmistolainen äänestäjä totesi: "En kannata mitään Stubbin ajamia asioita mutta äänestin häntä koska hän on niin TEHOKAS!". Eli kai ne omat edut nyt kuitenkin pitäisi asettaa henkilön edelle, kunhan omilla eduilla tarkoitetaan todellisia omia kehitystarpeita palvelevia etuja eikä vain uusia farkkuja.
Ja kyllä ehdokkaiden pitää esittää mielipiteensä kaikissa mahdollisissa vaalikoneissa ja perustella kysymyksissä kantansa, monet kysymykset ovat niin typeriä että eihän niihin voi ihan noin vain ruksata vastausta. Mielipidettä kyberhyökkääjät koko ajan muokkaavat, oleellisia kysymyksiä ei kysytä vaan johdetaan porukkaa koko ajan pois niistä.

Käyttäjän SimoToivanen kuva
Simo Toivanen

Kriittinen pitää toki olla kaikkea saamaansa informaatiota kohtaan, mutta uskon että löytyy ainakin jonkin verran kansalaisia jotka äänestävät vaalikoneiden antamien ehdotusten perusteella.

Jotkin vaalikoneiden kysymykset todella olivat hieman tulkinnanvaraisia. Onneksi useimmissa koneissa oli mahdollisuus perustella vastauksensa mutta kyllähän siinäkin nousee esiin eräs ongelma. Jos ehdokas ei tule äänestäjälle selkeästi esille, ei niitä perustelujakaan silloin lueta.

Jos olisin itse rakentamassa vaalikonetta, muotoilisin kysymykset siten että niihin olisi oikeasti mahdollista vastata "eri mieltä - samaa mieltä" -tyyppisesti.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Lopetetaan ehdokasvastaukset kokonaan ja pistetään puolueet vastaamaan.Vertaa niitä maita, mistä koko homma on lähtöisin.Saat takuuvarmasti oikeat tulokset.

Käyttäjän SimoToivanen kuva
Simo Toivanen

Niin, puoluekantahan löytyy jo puolueiden verkkosivuilta ja lisäksi puheenjohtajat saavat tuoda sen esille vaalipaneeleissa ta tenteissä. Kyllähän tällainen sensuuri muistuttaa eräiden maiden toimintaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Itse kävin testaamassa lauantaiaamuna tuota ja hämmästyin kun tulos oli jotain aivan muuta kuin odotin."

Samaa kuin itsensä googlaaminen, ei siitä saa muuta kuin karvoja kämmeniin ;)

Käyttäjän SimoToivanen kuva
Simo Toivanen

Tulipahan kokeiltua. Ja ihan hyvä niin, paljastuipa taas kuinka ihmisiä ohjaillaan. Karvat kämmenissä pieni hinta siitä!

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Mun mielestä suurempi ongelma on se, että puolueet haalii tarkoituksella ehdokkaita jotka toki kerää ääniä, mutta eroaa puolueen linjasta lähes täysin ja harvoin pääsevät läpi, jos pääsevätkin, puolue-eliitti tulee hylkimään kunnes puoluekuri on voittanut, tai saatu varaedustaja tilalle.
Siis HS olisi toki voinut tehdä tuon selkeämmäksi, eli vastausten perusteella ehdottaa suoraan puolueita, sen alle puolueen lähinnä omia kantoja oleva ehdokas vaikka, mutta joo, suurta ongelmaa tässä en näe, onhan eduskuntavaalit nimenomaan puoluevaalit.

Käyttäjän SimoToivanen kuva
Simo Toivanen

Sinänsä totta, mutta ongelmaksi näen tahallisen disinformaation. Muut vaalikoneet toimivat toisella tavalla, ja myös sekä HS että IS mainostivat vaalikoneitaan lauseella "löydä itsellesi sopivin ehdokas" mikä nyt nousseen kohun myötä on toki korjattu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olisi hyvä, jos useampi henkilö tai muut puolueet ilmoittaisivat ETYJ:n vaalitarkkailulle median väärinkäytöstä, koska täällä pitäisi kaikille olla tasapuolista. Nyt näin ei ole.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Useampi henkilö? Topi, oletko jo itse ilmoittanut?

Toimituksen poiminnat